Przepis na gruszkowo-imbirowe mufinki pochodzi z ksiąki "Nigella ekspresowo". Oczywiście został on odpowiednio zmodyfikowany dla wegańskich smakoszy. Jajka z przepisu po prostu ominęłam, miód zastąpiłam syropem z agawy a kwaśną śmietanę - wegańską maślanką (mleko sojowe + ocet odstawione na 10 minut).
Składniki i przygotowanie wręcz banalne, jak to z muffinami - najpierw mieszamy składniki suche, potem dodajemy mokre, mieszamy i do pieca!
Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
75 g brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
150 ml wegańskiej maślanki (mleko sojowe + ocet odstawione na 10 minut)
125 ml oleju
1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
1 duża gruszka pokrojona w kostkę (ok. 300 g)
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier trzcinowy i mielony imbir, mieszamy. W dzbanku mieszamy maślankę, olej i syrop z agawy. Łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy pokrojoną gruszkę, wylewamy ciasto do foremek i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz