Tort czekoladowy to jeden z tych deserów, które chyba nigdy mi się nie znudzą. O ile tort nie ma być z założenia wegański, bardzo często używam serka mascarpone. Krem na jego bazie jest przede wszystkim prosty w przygotowaniu. Poza tym jest bardzo delikatny, doskonale łączy się z dodatkami i łatwo się go rozprowadza.
Do sporządzenia czekoladowego spodu zawsze używam jednego, sprawdzonego przepisu na wegańskie ciasto czekoladowe.
Składniki:
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
5 łyżek oleju
1,5 łyżki octu
1,5 szklanki mąki zmieszkanej z pół łyżeczki sody
1 niepełna szklanka wody
Cukier, kakao i sól wymieszać w misce, dodać
olej i ocet. Partiami dodawać na zmianę wodę i mąkę z sodą, miksować.
Wylać ciasto na formę o średnicy 22cm i piec w temperaturze 180 stopni
przez około pół godziny.
Krem z Nutellą:
750 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki kakao
200 g Nutellii
Wymieszać mascarpone ze śmietanką i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania masy dodać kakao. Następnie dodać Nutellę i wymieszać szpatułką.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części, schłodzić w lodówce przez godzinę (im dłużej tym lepiej), nasączyć wszystkie warstwy wódką wymieszaną z wodą (pół na pół). Przełożyć kremem i rozprowadzić cienką warstwę po wierzchu, schłodzić przez pół godziny. Po wyjęciu z lodówki rozprowadzić resztę kremu i wygładzić. Udekorować świeżymi owocami, np. borówkami.
Bardzo delikatny, pychotka !!!!
OdpowiedzUsuń