Do niedawna podchodziłam z dużą rezerwą do zdrowych odpowiedników słodyczy. Jako ogromna amatorka cukru nie wyobrażałam sobie, że coś co jest jego pozbawione mogłoby być smaczne a słodycz suszonych owoców zdałaby egzamin. No cóż, nie miałam racji... Owsiane trufelki słodzone daktylami wyszły naprawdę nieźle i bardzo szybko zniknęły z talerza. Były tak dobre, że parę dni później zrobiłam kolejną partię i o mały włos nie doczekały się sesji. Musiałam trzymać je na balkonie by ustrzec je przed łakomymi spojrzeniami.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki suszonych daktyli,
1 szklanka płatków owsianych wcześniej namoczonych i odsączonych,
1 szklanka mielonych migdałów,
80 g gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka kawy,
szczypta soli
wiórki kokosowe do obtaczania trufli
Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Mielimy płatki owsiane i daktyle w blenderze, dodajemy cynamon, kawę i sól. Do gładkiej masy dodajemy czekoladę, następnie migdały i wszystko mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Uformowane trufle należy dobrze schłodzić.
Wszystkie składniki są surowe i dzięki temu niezwykle wartościowe.
daktyle - powodują obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi, zapobiegają zaparciom oraz dzięki zawartości naturalnych salicylanów mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe
płatki owsiane - źródło błonnika oraz łatwo przyswajalnego białka, bogate w witaminy B1, B3 i B6 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe; płatki owsiane wspomagają przemianę materii i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
gorzka czekolada - zawiera drogocenne przeciwutleniacze, magnez, potas. Korzystnie wpływa na nasz mózg, opóźnia starzenie i chroni przed nowotworami.
Były pyszne i słodkie, palce lizać.
OdpowiedzUsuń