niedziela, 23 lutego 2014

Tort czekoladowo-jagodowy

Wielkimi krokami zbliża się bardzo ważny dzień - pierwsze urodziny mojego syna, w związku z czym metodą prób i błędów staram się stworzyć idealny krem na urodzinowy torcik dla Henia. Mam nieco ograniczone pole do popisu - na przeszkodzie stoją liczne alergie.




Do wykonania tortu potrzebne są dwa spody i - dzięki nieskomplikowanemu dekorowaniu - niewiele kremu. Podana poniżej lista składników wystarczy na wypełnienie dwóch foremek o średnicy 18 cm.

Składniki na spód czekoladowy:
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
5 łyżek oleju
1,5 łyżki octu
1,5 szklanki mąki zmieszkanej z pół łyżeczki sody
1 niepełna szklanka wody

Suche składniki wymieszać, połączyć z mokrymi i piec przez około 30 minut.

 


Składniki na krem jagodowy:
100g oleju kokosowego
10 łyżek kleiku ryżowego
1.5 szklanki mleka roślinnego
1 słoik konfitury jagodowej
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru pudru

Zaczynamy od sporządzenia kleiku na mleku roślinnym. Ubijamy olej kokosowy z cukrem pudrem, dodajemy cytrynę i stopniowo dodajemy wystudzony kleik, ubijamy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy pół słoika konfitury jagodowej. 


Nasączamy obydwa biszkopty, rozprowadzamy pierwszą warstwę kremu i nakładamy resztę konfitury. Dociskamy drugi biszkopt, tak żeby nadzienie lekko wypłynęło i rozprowadzamy resztę kremu po wierzchu. Dekorujemy borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy