Wielkimi krokami zbliża się bardzo ważny dzień - pierwsze urodziny mojego syna, w związku z czym metodą prób i błędów staram się stworzyć idealny krem na urodzinowy torcik dla Henia. Mam nieco ograniczone pole do popisu - na przeszkodzie stoją liczne alergie.
Do wykonania tortu potrzebne są dwa spody i - dzięki nieskomplikowanemu dekorowaniu - niewiele kremu. Podana poniżej lista składników wystarczy na wypełnienie dwóch foremek o średnicy 18 cm.
Składniki na spód czekoladowy:
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
5 łyżek oleju
1,5 łyżki octu
1,5 szklanki mąki zmieszkanej z pół łyżeczki sody
1 niepełna szklanka wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
5 łyżek oleju
1,5 łyżki octu
1,5 szklanki mąki zmieszkanej z pół łyżeczki sody
1 niepełna szklanka wody
Suche składniki wymieszać, połączyć z mokrymi i piec przez około 30 minut.
Składniki na krem jagodowy:
100g oleju kokosowego
10 łyżek kleiku ryżowego
1.5 szklanki mleka roślinnego
1 słoik konfitury jagodowej
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
Zaczynamy od sporządzenia kleiku na mleku roślinnym. Ubijamy olej kokosowy z cukrem pudrem, dodajemy cytrynę i stopniowo dodajemy wystudzony kleik, ubijamy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy pół słoika konfitury jagodowej.
Nasączamy obydwa biszkopty, rozprowadzamy pierwszą warstwę kremu i nakładamy resztę konfitury. Dociskamy drugi biszkopt, tak żeby nadzienie lekko wypłynęło i rozprowadzamy resztę kremu po wierzchu. Dekorujemy borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz